ÖKO Forradalom 3.0 sajtótájékoztató

Kezdőlap » ÖKO Forradalom 3.0 sajtótájékoztató

Immár harmadik alkalommal ad otthont a MATE Károly Róbert Campusa a Radír által megálmodott ÖKO Forradalom nagyszabású, környezettudatosságra és fenntarthatóságra nevelő rendezvényének. A nap folyamán általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok, valamint egyetemisták látogatnak majd el, hogy az interaktív állomásokat bejárva játékosan szerezzenek új és hasznos ismereteket az öko-gondolkodásról. A Föld napjához közeli időpontban, április 24-én megrendezendő programot Nagy Róbert, a Radír ügyvezetője és Dr. Bujdosó Zoltán, a MATE Károly Róbert Campusának főigazgatója sajtótájékoztató keretein belül ismertette.

A Jane Goodall Intézet, a BOSCH, a Giant, a Tisza-tavi Ökocentrum, a Bay Zoltán Kutatóintézet, a Bükki Nemzeti Park, a Herman Ottó Intézet és a Heves Megyei Kereskedelmi Iparkamara is részt vesz kiállítóként az ÖKO Forradalom 3.0-n. „A kezdetektől élmény alapon próbáljuk átadni a környezettudatossággal és fenntarthatósággal kapcsolatos gondolatokat. Legnagyobb örömünkre idén is számos cég érezte azt, hogy részese szeretne lenni a kezdeményezésnek. Ráadásul mindezt igyekeznek úgy tenni, hogy az ÖKO Forradalom szellemiségéhez illeszkedve újrahasznosított, környezetbarát, vagy lebomló eszközöket használnak, amilyen mértékben csak lehet.” – hangsúlyozta Nagy Róbert főszervező.

Az ÖKO Forradalom 3.0-án idén 48 élménypont várja a csoportokat, a szervezők idei célja pedig az, hogy 2400 fő ellátogasson a programra. Az előzetes regisztrációk alapján ez nem irreális, ugyanis már most, egy hónappal a rendezvény előtt több mint 2000 fő jelezte részvételi szándékát. Idén már nemcsak gyöngyösi iskolák, hanem a környező településeken működők is csatlakoznak a programhoz. De jönnek csoportok távolabbi településekről is.

A csoportok számára elegendő csupán egy regisztráció elküldése, ugyanis a gyöngyösi telephelyű, nemzetközi szállítmányozással és helyi személyszállítással is foglalkozó K&V támogatásának köszönhetően az osztályok háztól házig történő utaztatása megoldott.

Az ÖKO Forradalom azok számára sem lesz unalmas, akik tavaly is részt vettek az eseményen, ugyanis egyrészt a visszatérő kiállítók is új programokkal érkeznek, másrészt szinte biztos, hogy a csoportok nem ugyanazt az 5 állomásból álló útvonalat fogják bejárni.

Dr. Bujdosó Zoltán, az ÖKO Forradalom 3.0-nak otthont adó Károly Róbert Campus főigazgatója hangsúlyozta, az intézmény számára idén sem volt kérdés, hogy partnerként részt vesz-e a program lebonyolításában. „A növekvő érdeklődés növekvő elvárásokat is jelent mindenkivel szemben. A színvonal növeléséhez pedig elengedhetetlen a partnerkapcsolatok ápolása és újakkal történő bővítése is. Nagy örömünkre szolgál, hogy a cégek képviselői közül sokan a campuson, vagy valamely jogelőd intézményében szereztek diplomát. Tehát az együttműködés a Radír mellett a volt tanítványokkal is kiválóan működik.”

A MATE hagyományokhoz hűen nemcsak helyszínt, hanem edukáló, szemléletformáló programokat is biztosít majd a nap folyamán, az állomásokon szó lesz többek között az okos élelmiszergazdálkodásról, a környezettudatos vidékről, a méhek élővilágban betöltött szerepéről is. Mindezek mellett egy „A hálózat fogságában – a Biosok(k) és Fenntartható életpálya” elnevezésű állomással is készülnek az egyetem munkatársai. A program egyébként lehetőséget biztosít az egyetemnek is a bemutatkozásra, a programokon keresztül ugyanis az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek meg az intézményben folyó munkával és kutatásokkal.

Az esemény nem csak az iskolások számára lesz elérhető, az állomásokat az utolsó idősávban, 14:00-15:30 óra között a családok is végig járhatják. Erre az időszakra elérhetők még szabad helyek!

A 2024. április 24-én megrendezendő ÖKO Forradalom 3.0-val kapcsolatos részletek és aktuális információk a hivatalos weboldalon, a https://okoforradalom.hu/-n olvashatók.

szöveg, fotók: Nagy Réka